Wout van Kemenade
20 april 1953 – 18 september 2023

Tot ons grote verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze vriend en penningmeester, onze Wout.
Na een kort ziekbed is hij op 18 september 2023 overleden. Hij laat een enorm gat achter in zijn gezin en ons bestuur.
Wij zijn hem heel veel dank verschuldigd voor 17 jaar vakmanschap. Wout zorgde er voor dat alle donaties tot op de laatste cent verantwoord in de boeken kwamen.
Hij was enorm gedreven om onze missie uit te dragen en uit te voeren.

Tijdens de vergadering van 26 oktober 2023 is Marianne van Loy – van der Weele gekozen tot penningmeester.


Hieronder vindt u de tekst die uitgesproken is door Marianne tijdens de afscheidsbijeenkomst van Wout op 22 september 2023:

In memoriam Wout van Kemenade, vriend en penningmeester VvB

Veldhoven, 22 september 2023

Lieve Wout,

Om nu op deze plek tot jou te spreken kon ik me twee weken geleden nog helemaal niet voorstellen. We zouden juist in die periode bij ons thuis vergaderen met het bestuur van de Stichting Vrienden van Brazilië. En die vergaderingen waren altijd gezellig en inhoudelijk tegelijk. We keken er allemaal steeds naar uit. Het is onvoorstelbaar dat wij nu zonder jou verder moeten. Zonder jouw gedegen voorbereiding, jouw inzicht en visie.

In 2006 vroeg Toon aan jou of je met hem en Albert een stichting zou willen oprichten om de kinderen in Brazilië te ondersteunen. Het werk van de zusters in Pão de Açúcar en Tapera en van frater Adams in Belo Horizonte had enorm veel indruk gemaakt. In 1988 waren jullie families al met elkaar in contact gekomen door de gemeenschappelijke wens om kinderen uit Brazilië te adopteren. Daardoor ontstond een hechte band. Het werd de basis voor de Stichting Vrienden van Brazilië.

Met veel enthousiasme gingen jullie aan de slag met de stichting. Jij werd de penningmeester. Het werd een uitdaging om donateurs te vinden en om het geld dan op de juiste plek te krijgen. Vanuit niets hebben jullie iets kostbaars gecreëerd voor de kinderen in Brazilië. De zusters en frater Theo waren jullie erg dankbaar.

In 2006 gingen Cor en ik op bezoek bij de zusters en zagen wij ter plekke wat de zij hadden opgebouwd. Indrukwekkend! Wij wilden ons daarna ook graag inzetten voor hun werk. We hebben toen contact gezocht met jullie stichting en werden direct uitgenodigd voor een kennismaking. En het klikte meteen. Wat een fijne groep mensen. Vanaf dat moment hoorden wij er helemaal bij.

Na het overlijden van de zusters wordt hun werk voortgezet met hulp van Hanny, onze afgevaardigde uit Nederland. Het contact tussen jullie twee was tot het laatst toe zeer intens. Elk bedrag van de donateurs dat overgemaakt werd moest tot de laatste cent verantwoord worden en dat gebeurde dan ook. Ten allen tijde moest er verantwoording over afgelegd kunnen worden en jij zorgde ervoor dat de boeken altijd klopten.

Wout, jouw inzet voor de stichting was onbeschrijfelijk. 17 jaar heb je de financiën beheerd als een goed huisvader: streng doch rechtvaardig. Met hart en ziel werkte jij voor onze missie: te zorgen dat kansarme kinderen in Brazilië goed onderwijs, eten en huisvesting krijgen.

Namens de kinderen in Brazilië daarvoor heel veel dank: Muito obrigado.

Wij gaan onze missie voortzetten en jou daarbij ongelooflijk missen. Als penningmeester, maar meer nog als vriend. Wij zijn er van overtuigd dat ware vriendschap nooit sterft. Daardoor ga jij met ons mee; in ons hart, in onze besluiten, in de onderlinge vriendschap.

Zoals de Brazilianen zeggen: Amigos para sempre – Voor eeuwig vrienden.

Lieve Wout, bedankt voor alles, rust zacht.

In memoriam Wout van Kemenade