In memoriam Wout van Kemenade

Wout van Kemenade
20 april 1953 – 18 september 2023

Tot ons grote verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze vriend en penningmeester, onze Wout.
Na een kort ziekbed is hij op 18 september 2023 overleden. Hij laat een enorm gat achter in zijn gezin en ons bestuur.
Wij zijn hem heel veel dank verschuldigd voor 17 jaar vakmanschap. Wout zorgde er voor dat alle donaties tot op de laatste cent verantwoord in de boeken kwamen.
Hij was enorm gedreven om onze missie uit te dragen en uit te voeren.

Tijdens de vergadering van 26 oktober 2023 is Marianne van Loy – van der Weele gekozen tot penningmeester.


Hieronder vindt u de tekst die uitgesproken is door Marianne tijdens de afscheidsbijeenkomst van Wout op 22 september 2023:

In memoriam Wout van Kemenade, vriend en penningmeester VvB

Veldhoven, 22 september 2023

Lieve Wout,

Om nu op deze plek tot jou te spreken kon ik me twee weken geleden nog helemaal niet voorstellen. We zouden juist in die periode bij ons thuis vergaderen met het bestuur van de Stichting Vrienden van Brazilië. En die vergaderingen waren altijd gezellig en inhoudelijk tegelijk. We keken er allemaal steeds naar uit. Het is onvoorstelbaar dat wij nu zonder jou verder moeten. Zonder jouw gedegen voorbereiding, jouw inzicht en visie.

In 2006 vroeg Toon aan jou of je met hem en Albert een stichting zou willen oprichten om de kinderen in Brazilië te ondersteunen. Het werk van de zusters in Pão de Açúcar en Tapera en van frater Adams in Belo Horizonte had enorm veel indruk gemaakt. In 1988 waren jullie families al met elkaar in contact gekomen door de gemeenschappelijke wens om kinderen uit Brazilië te adopteren. Daardoor ontstond een hechte band. Het werd de basis voor de Stichting Vrienden van Brazilië.

Met veel enthousiasme gingen jullie aan de slag met de stichting. Jij werd de penningmeester. Het werd een uitdaging om donateurs te vinden en om het geld dan op de juiste plek te krijgen. Vanuit niets hebben jullie iets kostbaars gecreëerd voor de kinderen in Brazilië. De zusters en frater Theo waren jullie erg dankbaar.

In 2006 gingen Cor en ik op bezoek bij de zusters en zagen wij ter plekke wat de zij hadden opgebouwd. Indrukwekkend! Wij wilden ons daarna ook graag inzetten voor hun werk. We hebben toen contact gezocht met jullie stichting en werden direct uitgenodigd voor een kennismaking. En het klikte meteen. Wat een fijne groep mensen. Vanaf dat moment hoorden wij er helemaal bij.

Na het overlijden van de zusters wordt hun werk voortgezet met hulp van Hanny, onze afgevaardigde uit Nederland. Het contact tussen jullie twee was tot het laatst toe zeer intens. Elk bedrag van de donateurs dat overgemaakt werd moest tot de laatste cent verantwoord worden en dat gebeurde dan ook. Ten allen tijde moest er verantwoording over afgelegd kunnen worden en jij zorgde ervoor dat de boeken altijd klopten.

Wout, jouw inzet voor de stichting was onbeschrijfelijk. 17 jaar heb je de financiën beheerd als een goed huisvader: streng doch rechtvaardig. Met hart en ziel werkte jij voor onze missie: te zorgen dat kansarme kinderen in Brazilië goed onderwijs, eten en huisvesting krijgen.

Namens de kinderen in Brazilië daarvoor heel veel dank: Muito obrigado.

Wij gaan onze missie voortzetten en jou daarbij ongelooflijk missen. Als penningmeester, maar meer nog als vriend. Wij zijn er van overtuigd dat ware vriendschap nooit sterft. Daardoor ga jij met ons mee; in ons hart, in onze besluiten, in de onderlinge vriendschap.

Zoals de Brazilianen zeggen: Amigos para sempre – Voor eeuwig vrienden.

Lieve Wout, bedankt voor alles, rust zacht.

In memoriam frater Theo Adams

Op 11 februari 2023 ontvingen wij het droevige bericht dat frater Theo Adams is overleden op 79-jarige leeftijd.
Frater Theo woonde sinds juli 2022 in Tilburg bij zijn medebroeders omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet zijn werk te doen voor de armsten en jeugdigen in Brazilië.
56 jaar is hij actief geweest in Belo Horizonte en Coronel Fabriciano.
Zijn leven kenmerkte zich door godsvertrouwen, eenvoud en barmhartigheid, geheel volgens de leefregels van de fraters.
De mensen in Brazilië, de medebroeders en zijn familie zullen hem nooit vergeten.
Maar ook wij, donateurs en bestuursleden van de stichting Vrienden van Brazilië, zullen hem in gedachten houden.
Zijn werk wordt voortgezet.

Frater Theo Adams is begraven bij zijn medebroeders op 16 februari 2023 op landgoed Steenwijk in Vught.


Fiets Mee 2022

Op 11 september 2022 was de jaarlijkse fietstocht van MOV Zeeland. Dit jaar mochten wij een project aandragen voor de school in São José da Tapera. Dit werd het aircoproject. Er zijn 17 airco’s noodzakelijk voor de lokalen. Het is daar zo’n 40 graden en een airco is onontbeerlijk om met een fris hoofd te kunnen studeren. Wij zijn de MOV en de Zeelandse bevolking dankbaar voor de bijdrage van € 1.500,00 die wij hebben mogen ontvangen.

42e Peel Missie Tour

Op 4 september 2022 fietsten veel mensen uit Odiliapeel en omstreken de jaarlijkse Peel Missie Tour. Dit jaar werd er ook voor één van onze doelen gefietst, namelijk voor het deurenproject op de school in Pão de Açúcar. Dit is de school van wijlen zuster Odiliana, afkomstig uit Odiliapeel. Hoe fijn is het dat de mensen uit haar geboortedorp nog begaan zijn met haar werk.
Inmiddels hebben we een prachtig bedrag van € 2.255,18 ontvangen waarmee gezorgd kan worden voor de hoognodige renovatie van enkele deuren.

Nieuwe manier om te doneren

Vanaf 15 mei 2021 is het mogelijk om de Stichting Vrienden van Brazilië financieel te ondersteunen door een gift via Donorbox.
U kunt op het groene blokje ‘donate’ klikken onder ‘steun ons’. Dat vindt u op elke pagina. U komt dan op een pagina waar u direct kunt doneren. U krijgt een keuze voor een vast bedrag of een bedrag naar keuze. Ook kunt u aangeven of u ons éénmalig wilt steunen of met een bepaalde regelmaat. Waar u ook voor kiest, wij zijn u dankbaar voor elk bedrag en elke manier waarop u ons werk zou willen ondersteunen.

Het is wellicht ook een leuk idee om te gebruiken als kadotip als u iets te vieren heeft en in plaats van een kado een gift wilt vragen voor de kinderen in Brazilië.