foto van de zuster uit het overlijdensbericht van de school João Paulo II in São José da Tapera

Met veel pijn in ons hart moeten we meedelen dat op 6 juni, om 9.35 uur plaatselijke tijd, zuster Redempta Bogers is overleden in het ziekenhuis van Santana da Ipenema.

De zuster was twee keer kort na elkaar getroffen door een CVA (in de volksmond beroerte), was rechtszijdig verlamd en toonde niet veel reactie.
Op 6 juni ontvingen we het bericht dat de gezondheidssituatie snel achteruit ging en dat zij in coma lag. Even later kwam de droevige tijding van haar overlijden.

Het bestuur van de Stichting Vrienden van Brazilië is in diepe rouw.

 

 

 

Ook heel São José da Tapera is in diepe rouw, de burgemeester heeft middels een decreet 3 dagen van rouw afgekondigd.
Binnen een mum van tijd ontplofte Facebook en zagen we foto’s en filmpjes met eerbetoon aan de zuster.

 

overlijdensbericht namens de parochie van São José da Tapera
decreet van de burgemeester van São José da Tapera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel Tapera liep uit om de zuster te ontvangen in het auditorium van haar school. De schoolband vergezelde haar, iets waar ze zelf om had gevraagd. De straten stonden vol mensen die haar het respect en de liefde toonden die ze heeft verdiend.

Gedurende de nacht heeft zuster Redempta opgebaard gelegen in het auditorium van haar school João Paolo II waar iedereen bij haar kon waken en afscheid kon nemen.

Zuster Redempta opgebaard in de kerk in Pão de Açúcar

In de ochtend van 7 juni werd zij overgebracht naar Pão de Açúcar, de woonplaats van de zuster. Aldaar werd zij opgebaard in de parochiekerk om de bevolking van Pão de Açúcar gelegenheid tot afscheid te bieden. Om 15.00 uur plaatselijke tijd (Nederland +5 uur) vond de uitvaartdienst plaats en daarna werd zij te ruste gelegd op het plaatselijke kerkhof.

Het was indrukwekkend om te zien met hoeveel respect er afscheid is genomen van zuster Redempta, door ‘haar’ mensen en haar medezusters in Brazilië.

Dat zij moge rusten in vrede.

 

Op vrijdag 15 juni hebben wij gezorgd voor bloemen namens alle donateurs tijdens de afscheidsviering bij de congregatie in Asten.

De Nederlandse zusters en de familie en vrienden van zuster Redempta hebben daar op hun eigen manier afscheid kunnen nemen. De aanwezige adoptiekinderen (van wie destijds de adoptie is geregeld door zuster Redempta) hadden allemaal een roos bij zich en één van hen hield een mooie toespraak.

Op het kerkhof van de zusters is een steen bijgezet met de naam van zuster Redempta.

Overlijdensbericht zuster Redempta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *