Wij vragen dringend om uw hulp

Help ons de gemeenschapsruimte van de School in São José da Tapera te herstellen!

Met een bezwaard hart richten wij ons tot u met een dringende oproep voor hulp. Het dak van de gemeenschapsruimte van de school in São José da Tapera is ingestort als gevolg van ernstige schade veroorzaakt door de boktor. Gelukkig gebeurde dit ’s nachts en niet terwijl het gebouw gebruikt werd door de leerlingen. Het heeft een enorme impact gehad op de schoolgemeenschap en het gevoel van veiligheid ernstig aangetast.

De gemeenschapsruimte is de ziel van de school, waar leerlingen samenkomen voor lessen, culturele evenementen en gemeenschapsactiviteiten. Het instorten van het dak heeft niet alleen materiële schade veroorzaakt, maar heeft ook een emotionele tol geëist van onze leerlingen, leraren en ouders.

We kunnen deze uitdaging echter niet alleen aan. We hebben uw hulp nodig om de gemeenschapsruimte te herstellen en de school weer compleet te krijgen. Elk bedrag dat u kunt missen, hoe klein ook, zal een directe impact hebben op het herstel van deze gemeenschapsruimte en het herstel van hoop en veiligheid.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de leerlingen van de school van zuster Redempta wederom de educatieve omgeving krijgen die ze verdienen en dat de school het centrum van leren en groei blijft dat het altijd is geweest.

Doe alstublieft spoedig een gift om ons te helpen de gemeenschapsruimte van de school te herbouwen. Uw steun wordt enorm gewaardeerd en zal een blijvend verschil maken voor de hele gemeenschap van São José da Tapera.

Donaties kunt u storten op ons bankrekeningnummer NL 33 RABO 0126 2986 02 o.v.v. Herstel gemeenschapsruimte. U vindt alle gegevens op de pagina’s onder het kopje ‘Steun ons‘ en ‘Hoe kunt u helpen‘. U kunt ook de knop ‘Donate’ gebruiken.

Onze oprechte dankbaarheid alvast voor uw vrijgevigheid en steun.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding1.jpg
De gemeenschapsruimte zonder dak

Schoon drinkwater voor de schoolkinderen in São José da Tapera

Via Geef.nl hebben wij in november en december een project gedeeld voor de aanschaf van drinkwaterautomaten op de school in Tapera. Met de hulp van veel donateurs is weer een mooi resultaat behaald. Hartelijk dank aan iedereen die een steentje heeft bijgedragen.

Marcos Henrick, adjunct-directeur van de school São João Paulo II, schrijft:
Ik doe verslag van de schenking van twee drinkfonteinen die we hebben ontvangen. Wij zijn erg blij om te weten dat wij ook op uw hulp konden rekenen.

Wat is de noodzaak van drinkfonteinen in Colégio São João Paulo II?

We hadden geen geschikte drinkfontein. De kinderen hadden geen vers water en het was niet van goede kwaliteit. Dit baarde ons zorgen, aangezien de kwaliteit van water voor menselijke consumptie belangrijk is. Drinkfonteinen hier in de buurt zijn erg duur en we waren niet in de financiële positie om er een te kopen, maar nu hebben we, dankzij uw hulp, twee drinkfonteinen van uitstekende kwaliteit gekregen.
Volgens het Nestle Brazil Nutrition Institute (Voedingsinstituut) tonen onderzoeken aan dat goed gehydrateerde kinderen betere cognitieve prestaties hebben, inclusief geheugen en visuele aandacht, en dat water essentieel is voor het goed functioneren van de hersenen en voor concentratie op taken en schoolactiviteiten.

Zonnepanelenproject in Pão de Açúcar

Door steun van Wilde Ganzen, een ruimhartige schenking en door de donateurs van onze eigen Stichting Vrienden van Brazilië hebben we het, tot op heden, grootste project kunnen realiseren onder auspiciën van de stichting AMFE.
Het heeft veel kruim gekost vanwege de bureaucratie in Brazilië, maar nu ligt er op het dak van het Colégio São Vicente in Pão de Açúcar (van wijlen zuster Odiliana) een groot zonnepark. Met de opbrengst van de panelen bespaart het bestuur (de Sociedade) de energiekosten van zowel deze school als die van het Escola João Paulo II in São José da Tapera (van wijlen zuster Redempta). Met de directie en met AMFE is de afspraak gemaakt om de besparing te steken in een studiefonds voor de allerarmsten. Hiermee kunnen wij het gedachtegoed van de zusters in ere houden. Het was immers hun diepste overtuiging dat ook de allerarmste kinderen kwalitatief goed onderwijs moesten kunnen krijgen. En we kunnen zeggen dat beide scholen op dit gebied zeer goed aangeschreven staan. De kinderen die hier afstuderen hebben een zeer goede basis voor de toekomst en er zijn al veel leerlingen doorgestroomd naar de faculteit in Pão de Açúcar of universiteiten in het land.
De directie heeft een sociaal werkster aangesteld die gezinnen beoordeelt waarvan de kinderen eventueel in aanmerking komen voor financiële hulp, zodat deze bij de juiste mensen terecht komt.
Stichting Vrienden van Brazilië is van mening dat dit enorme project, deze grote investering, een goede financiële basis biedt aan de Sociedade.

Hieronder kunt u de video bekijken die João Vital (voorzitter van AMFE) heeft gemaakt voor Wilde Ganzen. We zien hoe 2 kinderen gevolgd worden die dankzij steun van het studiefonds nu kunnen gaan leren op school. Hanny is in beeld als zij hen eerst thuis bezoekt en hen daarna mee in de school neemt. En natuurlijk worden de zonnepanelen en foto’s van de werkzaamheden getoond.

Fiets Mee 2023 MOV Zeeland

Dank aan de MOV en de fietsers van de Fiets Mee

We ontvingen vanuit Brazilië een uitgebreid verslag van de coördinator van de school in São José da Tapera die heel blij 5 beamers in ontvangst mocht nemen.

De fietsers van de Fiets Mee hebben deze 5 complete sets bijeen gefietst in september 2023. Geweldig!
In het nieuwe schooljaar dat in februari begint kan men direct gebruik maken van de beamers.

Hieronder kunt u het verslag van coördinator Marcos Henrick lezen, zodat u merkt wat dit voor de leraren en de leerlingen betekent.

Wat is de noodzaak van Beamers in de klaslokalen van Colégio São João Paulo II? door Marcos Henrick

Voor docenten:
Leraren verbeteren hun methoden met de gegevens die in de klas worden getoond:
Vanaf nu kunnen docenten met behulp van de beamer de duur van de les optimaliseren en de aandacht van zichzelf en hun leerlingen richten op de bestudeerde inhoud, waarbij ze het grootste deel van hun tijd besteden aan het ontwikkelen van deze inhoud met de klas.
Een nog gunstiger voordeel is het gebruik van het IÔNICA-platform van FTD (site van de uitgever van de leermethodes), met zijn rijke bronnen aan jaarlijkse inhoud voor onderwijs en opleiding van studenten.
In deze context is het mogelijk om op te merken dat het veel gemakkelijker is om lesplanning te belichten en interactief te maken als het gerelateerd is aan het onderwerp, de inhoud, de film enz.
Een van de redenen waarom we beamers in de klas willen hebben, is dat de leraar niet noodzakelijkerwijs knipsels uit tijdschriften, dvd’s of educatieve bijsluiters mee hoeft te nemen naar de klas. Nu kan hij dit allemaal via de beamer presenteren op een duurzame en ecologisch goede manier.

Voor studenten:
Een verbetering van het gepresenteerde werk, het geeft meer zekerheid, het verbetert de spreekvaardigheid van studenten door interactie en creativiteit en er is meer tijd over om te studeren.
De leerlingen van vandaag zijn extreem gewend aan nieuwe technologieën in het onderwijs. Dus is het noodzakelijk om niet langer tegen nieuwe technologieën te vechten, maar ervoor te zorgen dat ze in het voordeel voor het onderwijs gebruikt worden.
Het bord, schriften en boeken zijn noodzakelijk, maar hoeven niet langer de enige leermiddelen te zijn. Ze hebben meer middelen en interactie nodig.
Bijvoorbeeld: het gebruik van de beamer in de klas maakt het gemakkelijker om werk te presenteren. Via dit hulpmiddel is de kans groter dat leerlingen afbeeldingen presenteren (wat de ontwikkeling van de exacte wetenschappen bevordert), foto’s en video’s in uitstekende resolutie en zichtbaar voor de hele klas (wat de ontwikkeling van de menswetenschappen helpt).
Bovendien besteden ze minder tijd aan het voorbereiden van deze werken als de presentatie via beamer plaatsvindt.

Nieuwsbrief december 2023

Het laatste halfjaar van 2023 is er veel gebeurd. Met een lach, maar ook met een traan sluiten wij dit jaar af met deze nieuwsbrief. Klik HIER.
Wij wensen u en die u lief zijn het allerbeste voor 2024. Wij hopen op uw blijvende steun. Deze is nog steeds hard nodig.

In memoriam Wout van Kemenade

Wout van Kemenade
20 april 1953 – 18 september 2023

Tot ons grote verdriet hebben wij afscheid moeten nemen van onze vriend en penningmeester, onze Wout.
Na een kort ziekbed is hij op 18 september 2023 overleden. Hij laat een enorm gat achter in zijn gezin en ons bestuur.
Wij zijn hem heel veel dank verschuldigd voor 17 jaar vakmanschap. Wout zorgde er voor dat alle donaties tot op de laatste cent verantwoord in de boeken kwamen.
Hij was enorm gedreven om onze missie uit te dragen en uit te voeren.

Tijdens de vergadering van 26 oktober 2023 is Marianne van Loy – van der Weele gekozen tot penningmeester.


Hieronder vindt u de tekst die uitgesproken is door Marianne tijdens de afscheidsbijeenkomst van Wout op 22 september 2023:

In memoriam Wout van Kemenade, vriend en penningmeester VvB

Veldhoven, 22 september 2023

Lieve Wout,

Om nu op deze plek tot jou te spreken kon ik me twee weken geleden nog helemaal niet voorstellen. We zouden juist in die periode bij ons thuis vergaderen met het bestuur van de Stichting Vrienden van Brazilië. En die vergaderingen waren altijd gezellig en inhoudelijk tegelijk. We keken er allemaal steeds naar uit. Het is onvoorstelbaar dat wij nu zonder jou verder moeten. Zonder jouw gedegen voorbereiding, jouw inzicht en visie.

In 2006 vroeg Toon aan jou of je met hem en Albert een stichting zou willen oprichten om de kinderen in Brazilië te ondersteunen. Het werk van de zusters in Pão de Açúcar en Tapera en van frater Adams in Belo Horizonte had enorm veel indruk gemaakt. In 1988 waren jullie families al met elkaar in contact gekomen door de gemeenschappelijke wens om kinderen uit Brazilië te adopteren. Daardoor ontstond een hechte band. Het werd de basis voor de Stichting Vrienden van Brazilië.

Met veel enthousiasme gingen jullie aan de slag met de stichting. Jij werd de penningmeester. Het werd een uitdaging om donateurs te vinden en om het geld dan op de juiste plek te krijgen. Vanuit niets hebben jullie iets kostbaars gecreëerd voor de kinderen in Brazilië. De zusters en frater Theo waren jullie erg dankbaar.

In 2006 gingen Cor en ik op bezoek bij de zusters en zagen wij ter plekke wat de zij hadden opgebouwd. Indrukwekkend! Wij wilden ons daarna ook graag inzetten voor hun werk. We hebben toen contact gezocht met jullie stichting en werden direct uitgenodigd voor een kennismaking. En het klikte meteen. Wat een fijne groep mensen. Vanaf dat moment hoorden wij er helemaal bij.

Na het overlijden van de zusters wordt hun werk voortgezet met hulp van Hanny, onze afgevaardigde uit Nederland. Het contact tussen jullie twee was tot het laatst toe zeer intens. Elk bedrag van de donateurs dat overgemaakt werd moest tot de laatste cent verantwoord worden en dat gebeurde dan ook. Ten allen tijde moest er verantwoording over afgelegd kunnen worden en jij zorgde ervoor dat de boeken altijd klopten.

Wout, jouw inzet voor de stichting was onbeschrijfelijk. 17 jaar heb je de financiën beheerd als een goed huisvader: streng doch rechtvaardig. Met hart en ziel werkte jij voor onze missie: te zorgen dat kansarme kinderen in Brazilië goed onderwijs, eten en huisvesting krijgen.

Namens de kinderen in Brazilië daarvoor heel veel dank: Muito obrigado.

Wij gaan onze missie voortzetten en jou daarbij ongelooflijk missen. Als penningmeester, maar meer nog als vriend. Wij zijn er van overtuigd dat ware vriendschap nooit sterft. Daardoor ga jij met ons mee; in ons hart, in onze besluiten, in de onderlinge vriendschap.

Zoals de Brazilianen zeggen: Amigos para sempre – Voor eeuwig vrienden.

Lieve Wout, bedankt voor alles, rust zacht.

In memoriam frater Theo Adams

Op 11 februari 2023 ontvingen wij het droevige bericht dat frater Theo Adams is overleden op 79-jarige leeftijd.
Frater Theo woonde sinds juli 2022 in Tilburg bij zijn medebroeders omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet zijn werk te doen voor de armsten en jeugdigen in Brazilië.
56 jaar is hij actief geweest in Belo Horizonte en Coronel Fabriciano.
Zijn leven kenmerkte zich door godsvertrouwen, eenvoud en barmhartigheid, geheel volgens de leefregels van de fraters.
De mensen in Brazilië, de medebroeders en zijn familie zullen hem nooit vergeten.
Maar ook wij, donateurs en bestuursleden van de stichting Vrienden van Brazilië, zullen hem in gedachten houden.
Zijn werk wordt voortgezet.

Frater Theo Adams is begraven bij zijn medebroeders op 16 februari 2023 op landgoed Steenwijk in Vught.


Fiets Mee 2022

Op 11 september 2022 was de jaarlijkse fietstocht van MOV Zeeland. Dit jaar mochten wij een project aandragen voor de school in São José da Tapera. Dit werd het aircoproject. Er zijn 17 airco’s noodzakelijk voor de lokalen. Het is daar zo’n 40 graden en een airco is onontbeerlijk om met een fris hoofd te kunnen studeren. Wij zijn de MOV en de Zeelandse bevolking dankbaar voor de bijdrage van € 1.500,00 die wij hebben mogen ontvangen.

42e Peel Missie Tour

Op 4 september 2022 fietsten veel mensen uit Odiliapeel en omstreken de jaarlijkse Peel Missie Tour. Dit jaar werd er ook voor één van onze doelen gefietst, namelijk voor het deurenproject op de school in Pão de Açúcar. Dit is de school van wijlen zuster Odiliana, afkomstig uit Odiliapeel. Hoe fijn is het dat de mensen uit haar geboortedorp nog begaan zijn met haar werk.
Inmiddels hebben we een prachtig bedrag van € 2.255,18 ontvangen waarmee gezorgd kan worden voor de hoognodige renovatie van enkele deuren.