Beste Vrienden van Brazilië,

Eind augustus werd de Braziliaanse president Dilma Rousseff door de Senaat definitief afgezet. Volgens deskundigen heeft Rousseff zich zelf niet schuldig heeft gemaakt aan corruptie, maar was haar partij wel betrokken bij een corruptieschandaal omtrent staatsoliebedrijf Petrobras. Bovendien is de economische situatie van het land door Rousseffs beleid ernstig verslechterd. Vraag is of het nu beter zal gaan worden en de corruptie echt aangepakt wordt. Probleem is dat iedereen die meegewerkt heeft aan haar afzetting ook worden verdacht van corruptie. Nog geen 2 maanden later lees je in kranten dat de politie de hoofdrolspeler in de kwestie rondom het gedwongen aftreden van de president heeft gearresteerd. Na de afzetting van Roussef werd de 75-jarige Temer interim-president van Brazilië en zal blijven tot de volgende verkiezing eind 2018. Verwacht wordt dat zijn conservatieve regering de dure sociale programma’s zal terugschroeven om zo de begroting in evenwicht te krijgen en de economie in Brazilië nieuw leven in te blazen. Brazilië heeft het economisch moeilijk. De economie kromp in 2015 met 3,8 procent. Ook dit jaar zou het bruto binnenlands product met nog eens 4 procent achteruitgaan. Daartegenover staan een inflatie van 8,9 procent en zo’n 12 miljoen werklozen. In 2010 groeide de economie nog met 7,5% en was er een groeiende consumptie bij de middenklasse.

Volgens deskundigen is de kern van deze crisis het best zichtbaar in de nog altijd gapende kloof tussen arm en rijk in het land met 202 miljoen inwoners. Klassenscheiding en racisme zijn aan de orde van de dag. Mensen genoeg geld geven zodat ze geen honger lijden is belangrijk, maar niet voldoende. Voor een definitieve transformatie van hun leven zijn structurele investeringen nodig, in gezondheidszorg en in onderwijs. En die bleven uit. Recente cijfers laten zien dat 6,2 miljoen mensen weer onder de armoedegrens leven.

Wij als Stichting Vrienden van Brazilië proberen om de mensen die onder de armoedegrens leven  een steuntje in de rug te geven. Wij blijven ons richten om deze mensen een basis voor de toekomst mee te geven door hun de gelegenheid te bieden om zich te scholen en daardoor zelfstandig verder te ontwikkelen. Door uw steun en donaties geven wij hieraan invulling. Wij danken iedereen die afgelopen jaar weer een steentje heeft bijgedragen.

Toon van Limpt (voorzitter Stichting Vrienden van Brazilië)

Voor de rest van de nieuwsbrief verwijzen wij u naar de volgende link:
Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief december 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *